Categories
Uncategorized

Hur wrappar man en bil?

Wrapping kan vara ett knepigt och krångligt jobb, så det är bäst att lämna till proffsen. Även om du kan beställa vinylen online, bör du vara medveten att om det inte monteras bra ser de hemska ut.

(Bästa valet 2022 är Metamark )

Så, hur fungerar wrapping?

Det är ganska simpelt. Först väljer du färg, design, struktur och stil på vinylen som du vill ha, och om du vill wrappa hela bilen, eller halva, eller endast några delar.

En full wrap appliceras på hela bilen och täcker varje tum av lacken för att ge den ett helt nytt utseende. En partiell wrap är utformad för att täcka en eller flera paneler, som taket eller motorhuven, och lämnar det mesta av originallacken.

Därefter tas superexakta mätningar av din bil, så att omslagen kan göras till exakta specifikationer för ditt märke och modell. Vissa leverantörer av vinyler baserar endast måtten på ditt regnummer, men vi tycker att det är värt att dubbelkolla måtten, eftersom storlekarna skiljer sig från en modell till en annan.

När du har valt ditt omslag kommer tillverkaren att skriva ut det innan du laminerar det. En speciell beläggning används för att maximera rep- och UV-skydd, vilket säkerställer att din bils kaross är skyddad och att omslaget inte börjar blekna när det utsätts för väder och vind.

Innan man börjar wrappa ska bilen rengöras noggrant och torkas innan applicering. Sedan sprayas ytan med vatten och ett speciellt lösningsmedel.

Det är här det blir krångligt. Baksidan från omslaget tas bort, avslöjar den vidhäftande sidan, och en andra appliceringsvätska appliceras på vinylen. Sedan trycker man den på plats och ”skrapar” bort eventuella luftbubblor.

Här är några tips som kan hjälpa

  • Du behöver ett inomhusutrymme, som ett garage, för att lyckas wrappa bilen. Att försöka göra det utomhus innebär att kämpa med vind och väder, vilket kommer att göra det mycket svårare.
  • Helst behöver du en andra person som hjälper dig med projektet.
  • Se till att du rengör och torkar din bil noggrant innan du applicerar inpackningen. Eventuella märken på ytan riskerar en ojämn finish.
  • Ha ditt plastblad till hands när du applicerar vinylen – du behöver det omedelbart för att få ut luftbubblor.
Categories
Uncategorized

Vilket är det rekommenderade däcktrycket?

Ur säkerhets- och kostnadssynpunkt är däckunderhåll en av de viktigaste sakerna du kan göra för din bil. Att ​​bibehålla rätt däcktryck är det snabbaste och enklaste sättet för en bättre bränsleekonomi.

Det rekommenderade däcktrycket varierar beroende på biltyp och däck. Eftersom underhåll av dina däck är så avgörande för din säkerhet och din bils prestanda, är det viktigt att veta vilket lufttryck som är korrekt för ditt fordon och dina däck.

För att ta reda på vilket lufttryck du ska ha i dina däck, ska du leta efter tillverkarens rekommendation, som är tryckt på en etikett inuti din bil. Beroende på fordonet kan denna etikett sitta på kanten av fordonets dörr, på dörrposten eller i handskfacket.

Genom att kika på markeringen får du vanligtvis rekommendationer för de främre och bakre däcken samt reservdäcken, och det är viktigt att du håller dig till dessa riktlinjer.

Tryckrekommendationer baseras på avläsningar från en däcktrycksmätare och på ”kalla” däck.

Vad händer om du kör med lågt (eller högt) däcktryck?

Att köra på däck med för lite luft är en av de största orsakerna till problem med däcken. Och att inte ha tillräckligt med luft i dina däck kan leda till andra problem. Däcken slits ut snabbare, får sämre väghantering samt minskar bränsleeffektiviteten.

Å andra sidan är överpumpade däck mer mottagliga för skador från vägfel, och de resulterar också i en ojämn körning. Att ha ett för högt tryck i dina däck är lika farligt som att ha ett för lågt lufttryck, så det är viktigt att du vet vad som rekommenderas för ditt fordon.

Hur man kontrollerar däcktrycket

Att veta hur man kontrollerar lufttrycket i däck är avgörande för din säkerhet och för att hålla dina däck i gott skick. Källa: Däckline

Använd en däcktrycksmätare

När det gäller att välja en mätare har du vanligtvis tre alternativ:

Tryckmätare av sticktyp – Har en linjalliknande stång som glider in och ut ur en hylsa för att mäta lufttrycket

Urtavla tryckmätare — Har en numrerad urtavla med en klockliknande visare

Digitala tryckmätare — Visar siffror på en digital skärm

Det flesta bensinstationer erbjuder service stationer där du kan kontrollera däckens lufttryck.